Από in.gr 12/12/2010
Η «εσωτερική υποτίμηση» κεντρικό χαρακτηριστικό στο «δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων»
Το οριστικό τέλος του μεταπολιτευτικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, το οποίο στηριζόταν στον υπερτροφικό κρατικό τομέα και στη διαρκή διεύρυνση του δημοσίου χρέους, σηματοδοτούν η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και οι νέες περικοπές απολαβών στις ΔΕΚΟ. Οι σχετικοί νόμοι που θα ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή αναμένεται να προκαλέσουν άγνωστης έκτασης κοινωνικές αντιδράσεις, αφού θα αποτελέσουν τη βάση για την «εσωτερική υποτίμηση», με μειώσεις αποδοχών σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, η «θεραπευτική αγωγή» των περικοπών στον ιδιωτικό τομέα βρισκόταν τον Μάιο ψηλά στην ατζέντα της τρόικας. Οι εμπειρογνώμονες απέσυραν το σχετικό αίτημα προσωρινά κυρίως γιατί διαπίστωσαν ότι το «σκληρό Ασφαλιστικό» και οι μειώσεις αποδοχών στον δημόσιο τομέα δεν ήταν δυνατόν να «περάσουν» σε κλίμα γενικευμένης κοινωνικής ανασφάλειας.
Η τρόικα όμως, καθώς και ορισμένοι υπουργοί με σημαντικές οικονομικές γνώσεις και ελάχιστες αυταπάτες, είχαν αντιληφθεί ότι μόλις ξεκίνησε το μεγάλο οικονομικό πείραμα ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας χωρίς το όπλο της υποτίμησης του νομίσματος. Τρόικα και υπουργοί στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ομολογούσαν ότι ο μοναδικός τρόπος για να γίνουν τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες ελκυστικά στο εξωτερικό (και στους τουρίστες από το εξωτερικό) είναι η μείωση της τιμής τους. Με την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, η μοναδική διαθέσιμη επιλογή είναι η μείωση των αποδοχών όσων τα παράγουν. Σε γενικές γραμμές αυτή η συνταγή προσιδιάζει στο «μοντέλο Ταϊβάν» και γενικώς στο «ασιατικό μοντέλο».
«Το θετικό που μπορούμε να δούμε» , λέει προς Το Βήμα της Κυριακής ανώτατη κυβερνητική πηγή, «είναι ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2011». Η επιστροφή της ανάπτυξης αναμένεται ότι θα επέλθει γιατί η χαμηλή αγοραστική δύναμη θα πλήξει τις εισαγωγές, το μειωμένο εργατικό κόστος θα τονώσει τις εξαγωγές, το τουριστικό προϊόν θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό και η προσέλκυση νέων επενδύσεων ολοένα και δυναμικότερη.
Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι η μεταμόσχευση του «μοντέλου Ταϊβάν» σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι πρακτικώς αδύνατη. Το ξένο μόσχευμα μπορεί να απορριφθεί για τρεις λόγους: πρώτον, οι κοινωνικές αντιδράσεις μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες ανατρέποντας κάθε οικονομικό προγραμματισμό. Δεύτερον, η μείωση της αγοραστικής δύναμης και η συνακόλουθη καθίζηση των τιμών της γης θα αυξήσει περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τρίτον, η μείωση της αγοραστικής δύναμης και η περαιτέρω καθίζηση της εσωτερικής ζήτησης μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση των εσόδων από φόρους.
—
Είχαν δεν είχαν, μας το ξεφουρνίσανε και αυτό…
Θα έχουμε την τιμή να γίνουμε η πρώτη ασιατική χώρα στήν Ευρώπη!
Είναι φανερό πλέον το σχέδιο, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, αδιαφορώντας τι θα κοστίσει αυτή η ανάπτυξη στον λαό. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, πότε η καπιταλιστική ανάπτυξη ωφέλησε τον λαό;
Ποτέ!!!
Προσπαθούν λέει να ρίξουν τις τιμές, μειόωνοντας το κόστος παραγωγής, ήτοι τις αποδοχές, των παραγωγών, για να μπορούν τα μεγάλα εμπορικά τράστ να πουλάνε φθηνότερα χωρίς να έχουν την ανάλογη μείωση κέρδους. Γιατί βλέπετε, μειώνοντας τις αποδοχές της κατατρεγμένης ευρύτερης εργατικής τάξης σε όλη την ευρώπη, προσπαθούν να σώσουν το ισοζύγιο προσφοράς ζήτησης, ώστε να μην υπάρχει υπερπροσφορά(δηλαδή προσφορά που να υπερβαίνει την ζήτηση) και γίνουν τα πράγματα χειρότερα…για αυτούς.
Ξέρετε πότε είχε ξαναγίνει αυτό; Λίγο πρίν το κράχ του 29 και το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου.
«Αυτό που συνέβαινε, όπως συχνά συμβαίνει σε περιόδους οικονομικής ανόδου στην ελεύθερη αγορά, ήταν ότι ενώ οι μισθοί αυξανόταν σε μικρότερο βαθμό, τα κέρδη αυξανόταν δυσανάλογα και οι ευημερούντες έπαιρναν μεγαλύτερο κομμάτι της εθνικής πίτας. Αλλά καθώς η μαζική ζήτηση δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τον ταχύτατο βηματισμό της αυξανόμενης παραγωγικότητας του βιομηχανικού συστήματος στις μέρες ακμής του Henry Ford*, το αποτέλεσμα ήταν υπερπαραγωγή και κερδοσκοπία. Και αυτό με τη σειρά του πυροδότησε την κατάρρευση.«(Eric Hobsbawm, Η Εποχή Των Άκρων, εκδόσεις θεμέλιο, σελ. 134-135).
Προσοχή τώρα, δεν υποννοώ ότι η δυσσανάλογη αύξηση κερδών και μισθών είναι κάτι που το συναντάμε αυτήν την περίοδο. Όχι, αυτό γινόταν μέχρι τώρα, τώρα αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι κατά τη γνώμη μου το εξής. Προσπαθούν να διατηρήσουν μια ευρωπαική ένωση δυο ταχυτήτων, μέσα στην οποία θα υπάρχουν χώρες που θα παράγουν προιόντα πρώτης ανάγκης(και πρώτες ύλες, και γιατί όχι και πράσινη ενέργεια) σε εξευτελιστικές τιμές, έτσι ώστε να μπορεί να κινείται η αγορά των χωρών εκείνων που προορίζονται για κατανάλωση. Δηλαδή ναι μεν θα μειωθούν οι αποδοχές την Άγγλων, Γερμανών, Γάλλων, όμως θα υπάρχει ανάλογη ή και μεγαλύτερη μείωση σε χώρες όπως οι έλλάδα, έτσι ώστε να μπορούν οι Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί να συνεχίσουν να καταναλώνουν(διακοπές, είδη πρώτης ανάγκης, ενέργεια, κατασκευασμένα προιόντα κλπ) και το σύστημα να κινείται.
Ποιός βγαίνει κερδισμένος και ποιός χαμένος αν μπορέσει να περπατήσει κάτι τέτοιο;
Χαμένοι σίγουρα βγαίνει η εργατική τάξη χωρών όπως η ελλάδα, που καλούνται να παράγουν το ίδιο ποιοτικό προιόν σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό όπως είπα και παραπάνω, δίνει τη δυνατότητα στον μεγαλέμπορο-μεταπωλητή-αγοραστή πρώτης ύλης, να διαπραγματευτεί το επίπεδο της τιμής πώλησης, χωρίς να έχει μείωση κέρδους. Φαινομενικά αυτό θα ωφελήσει τους πολίτες των χωρών εκείνων που προορίζονται για κατανάλωση, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια παγκοσμιοποιημένη επίθεση στα εργατική τάξη, πέρα δηλαδή απο τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, γίνεται επίθεση και στα θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα. Ακόμα λοιπόν και αν οι τιμές προιόντων πρώτης ανάγκης ή ακόμα και καταναλωτικών προιόντων μειωθούν σε κάποιες χώρες, αυτό δεν αντισταθμίζει με τίποτα το πετσόκομα που έχουν υποστεί(και θα υποστούν) τα εργασιακά, υπέρ των καπιταλιστών.
Όλα τα παραπάνω κατά τη γνώμη μου, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση στην ευρώπη. Δηλαδή οι καπιταλιστές, δεν θα καταφέρουν όλο αυτό το πράγμα να το «μαζέψουν». Η δυσσαρέσκεια των πολιτών, σε βάθος χρόνου θα εκφραστεί και τότε είναι πιθανόν να συμβούν 2 τινά:
1) Είτε να έχουμε γενικευμένη αντίδραση και επανάσταση.
2) Είτε προκειμένου να αποφευχθεί η επανάσταση και η ανατροπή του ιμπεριαλισμού, θα οδηγηθούμε απο την πλουτοκρατία σε πόλεμο, όπως ακριβώς έγινε και με τον Β Παγκόσμιο.
Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το δεύτερο…
Και να καταφέρουμε την ανατροπή!
* O Henry Ford, εγγαινίασε την πρώτη αυτοματοποιημένη βιομηχανική γραμμή παραγωγής, παράγωντας το μοντέλο Τ πιο γρήγορα και πιο φτηνά απο ότι μπορούσαν να παράγουν αυτοκίνητα οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η άποψη ότι μπορεί να προέλθει μείωση των τιμών των παραγόμενων ή εισαγόμενων προϊόντων εξ αιτίας της μείωσης μισθών και συντάξεων, δεν συνάδει τουλάχιστον με καμμία γνωστή ή … άγνωστη οικονομική θεωρία !
Ίσα ίσα, ακριβώς το αντίθετο θα γίνει.
Στον καπιταλισμό ή την λεγόμενη ελεύθερη αγορά, επειδή ο παραγωγός θέλει να βγάζει όσο το δυνατό περισσότερα κέρδη, θέλει να πουλάει όσο το δυνατό περισσότερα προϊόντα με το αντίστοιχο κέρδος.
Αν μειωθεί η κατανάλωση (εξ αιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών), για να έχει ο παραγωγός τουλάχιστον το ίδιο κέρδος, προφανώς θα ΑΥΞΗΣΕΙ τις τιμές … δεν θα τις μειώσει !
Αλλού είναι το ζήτημα με την … Ταϊβάν.
Θέλουν να ξεκάνουν να εξολοθρεύσουν τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, ώστε να έρθουν οι πολυεθνικές και να καρπωθούν το σύνολο των καταναλωτών και φυσικά και να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Τώρα για την λεγόμενη «εσωτερική υποτίμηση».
Επειδή η όλη δουλειά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κρίση θα εξαφανίσει ένα μέρος του κεφαλαίου στη χώρα μας, η μείωση μισθών και συντάξεων, απλά θα πάει να καλύψει αυτή τη χασούρα !
Και επειδή η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, αυτήν την βίαιη αναδιανομή υπέρ του κεφαλαίου του εισοδήματος, αυτήν την βάρβαρη πολιτική την ονομάζουν «υποτίμηση» !
Άλλη μία κοροϊδία !
Για το πρώτο μέρος της τοπεθέτησης σου δεν διαφωνώ, αν και πιστεύω ότι αν χρειαστεί θα ρίξουν και τις τιμές.
Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της τοποθέτησης σου, αυτό είναι μια άλλη διάσταση του ζητήματος που την έχω αναλύσει σε πολλά άρθρα στο παρελθόν.
Ορίστε και μερικά άρθρα μου που αναφέρονται σε αυτό που είπες και εσύ φάρε, για όσους έχουν όρεξη να διαβάσουν.
https://poexania.wordpress.com/2010/09/23/%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CF%89%CF%82-%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9/
https://poexania.wordpress.com/2010/09/19/%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B5/
https://poexania.wordpress.com/2010/07/30/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CF%81%CE%AE%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/
https://poexania.wordpress.com/2010/07/29/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CF%81%CE%AE%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1/
«Ίσα ίσα, ακριβώς το αντίθετο θα γίνει.
Στον καπιταλισμό ή την λεγόμενη ελεύθερη αγορά, επειδή ο παραγωγός θέλει να βγάζει όσο το δυνατό περισσότερα κέρδη, θέλει να πουλάει όσο το δυνατό περισσότερα προϊόντα με το αντίστοιχο κέρδος.
Αν μειωθεί η κατανάλωση (εξ αιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών), για να έχει ο παραγωγός τουλάχιστον το ίδιο κέρδος, προφανώς θα ΑΥΞΗΣΕΙ τις τιμές … δεν θα τις μειώσει !»
Φάρε, αν η κατανάλωση πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι τιμές θα μειωθούν προκειμένου να μην υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής.
κατά την περίοδο του κραχ, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι τιμές, αρκετές κυβερνήσεις αγόραζαν το πλεονάζον προιόν.
Ενδιαφέρον είναι το παράδειγμα της Βραζιλίας που για να μην μείνει πλεόνασμα στον καφέ, τον έκαιγε αντί για κάρβουνο στα τρένα.
Poe πως θα πέσουν οι τιμές από την στιγμή που δεν υπάρχει εθνικοί παράγωγη΄΄?
Όλα σχεδόν τα προϊόντα εισαγονται. Αρα το κόστος δεν εξαρτάτε μόνο από την ντο ποιο παραγωγό. Από την άλλη Ο ΦΠΑ από το 9% έχει πάει στο13%.
Αύξηση στο πετρελαίο ΔΕΗ νερό τσιγάρα ποτά oλο νεοι φοροι
Οι μειώσεις μισθών έγιναν για να αντισταθμιστούν τα χαμένα κέρδη από την υποκατανάλωση.
Αν ήθελε να κάνει μειώσεις τιμών θα έκανε κάθετη περικοπή παντού ενοίκια δεκο εισιτήρια
και θα έβαζε πλαφόν. Αλώστε ο πληθωρισμός τρέχει με 5,3% χωρίς τα νέα μετρά.
Όσο για την καταστροφή του πλεονάσματος της παραγωγής αυτη γίνεται για να μην πέσει η τιμή του προϊόντος.
Δεν κατάλαβες τι γράφω, δεν μιλάω για μείωση τιμών στην ελλάδα, μιλάω για μείωση της αξίας του προιόντος με το να βγάζει λιγότερα ο παραγωγώς. Έτσι οι όποιες εταιρίες κάνουν τις εξαγωγές, απο τα ελληνικά ποιοτικά προιόντα(αν υποθέσουμε δηλαδή ότι χρειάζονται και χρησιμοποιήσουν την αγροτική παραγωγή μας) θα μπορούν να έχουν το ίδιο η μεγαλύτερο κέρδος σε τιμή που το προιόν να μπορεί να πουληθεί σε άλλες ευρωπαικές χώρες. Αυτό βέβαια μόνο λύση δεν αποτελεί, ούτε καν για τους καπιταλιστές, γιατί δεν βγάζει τον καπιταλισμό απου τους φαύλους κύκλους του, απλά είναι μια απο τις πολλές τεχνικές για παραταση του χρόνου ζωής του.
Αγαπητέ Poe,
Οι αχαρακτήριστοι που έχουμε ως κυβέρνηση δεν έχουν ιδέα ούτε από πολιτική ούτε από οικονομία, ούτε από ιστορία.
Μύθος νούμερο 1: Η μείωση των μισθών θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς !!! Ξεχνάνε όμως να πούνε ότι μια αύξηση των λειτουργικών εξόδων από την ΔΕΗ, τηλέφωνο, μεταφορές παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στην τελική τιμή. Οι άχρηστοι κυβερνώντες μετά που έβαλαν και την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις με λίγα λόγια δίνουν φτηνά εργατικά χέρια όχι στην Ελληνική παραγωγή αλλά σε ΞΕΝΟΥΣ επενδυτές που δεν έχουν φορολογηθεί ΠΟΤΕ από το Ελληνικό κράτος.
Μύθος Νούμερο 2: Οι άχρηστοι κυβερνώντες μας, και το ξαναγράφω για 2η φορά, δεν έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ την εργασιακή κουλτούρα της ζούγκλας που υπάρχει εδώ και χρόνια στην Λατινική Αμερική. Αυτό που πάνε να κάνουν θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επανάσταση του λαού.
Και τέλος Μύθος νούμερο 3…οι Έλληνες είναι κακιά ράτσα…όσο εύκολα σε αγαπά άλλο τόσο εύκολα σε σφάζουν.
Με λίγα λόγια. Τα πράγματα είναι απλά….ή με αυτούς ή με εμάς.
Μα δεν μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς, πιο Μπανανία μας κάνουν, έτσι ώστε η να απξιωθεί εντελώς το αγροτικό προιόν και να τα ξεπουλήσουν όλα οι αγρότες ή να δουλεύουν όπως και οι ίδιοι λένε, σε συνθήκες ΤΑΙΒΑΝ.
Έτσι λέει και το κκε, ή με αυτούς ή με εμάς.
Πάντως Βαγιωνή, οι κυβερνώντες μας δεν ξέρουν ιστορία κλπ, αυτοί που τους κατευθύνουν όμως δεν είναι τόσο ζώα, ξέρουν ιστορία και ξέρουν τι τους περιμένει.
Ρε συ πραγματικά είναι για τα μπάζα. Μα τον θεό θα αρχίσω να φτύνω…χα χα αν και δεν μου το επιτρέπει η αγωγή μου με γαλικά και πιάνο.
Γ.Β
Ποέ κανένα μαλ….μενο από το Harvard δεν μπορεί να πιάσει την Ελληνική τρέλα. Δεν υπάρχει στο DNA τους.
Αμα θές να φτύσεις πήγαινε διάβασε αυτό για να σου δώσει και στόχο…
http://g-agios.blogspot.com/2010/12/blog-post_10.html
Σε έπαιρνα ρε τηλ το μεσημέρι για καφέ αλλά μου βγαζε κάτι περίεργα μυνήματα το κινητό σου.
Δεν ξέρω, όπως σου έχω πει σε βρίσκω πολύ αισιόδοξο:)
Καλύτερα πάντως απο το να είσαι απαισιόδοξος, μόνο μην απογοητευτείς αμα δεν γίνουν τα πράγματα όπως τα περιμένεις τόσο γρήγορα.
ΑΝΤΕ ΓΡΑΨΕ ΚΑΝΑ ΑΡΘΡΟ, ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Το είχα κλειστό…το τηλ. Πάντως από τα μέσα της Εβδ. πάμε για καφέ.
Γ.Β
Αν δεν γίνει ως τότε η επανάσταση πάμε
να πιούμε της παρηγοριάς τον καφέ:Ο)
ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΦΕ;
ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΤΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ;
ΚΑΠΙΤΑΛΟΣΚΥΛΑ!!
ΓΕΙΑ ΣΑΣ
Οι Δέκα εντολές του Μνημονίου.
1.Έγώ είμι Κύριος ό Δανειστής σου, ούκ έσονται σοι δανειστές έτεροι πλην έμοϋ.
2.Ού εκποιήσεις σε έτερον εϊδωλον κινέζον ή Ρώσον, ουδέ παντός δικαίωμα πλην ημών , όσα έν τω ούρανω άνω καί όσα έν τη γη κάτω και όσα έν τοις ΰδασιν ύποκάτω της γης.
3.Ού λήψει τό όνομα τοϋ Κυρίου του δανειστού σου έπϊ ματαίω.
4.Έξ ημέρας έργα και εξοφλήσεις πάντα τά τέλη σου. Τη δέ ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω σπρεντ σου.
5.Τίμα τό ΔΝΤ σου και τήν Ε.Ε σου, ϊνα ευ σοι πίνουσι το αίμα με καλαμάκιον και ϊνα μακροχρόνιος χρέη εστί έπϊ της γης.
6.Ού αναδιαρθώσεις.
7.Ού πτωχεύσεις.
8.Ού επαναστατήσεις.
9.Ού ψευδομαρτυρήσεις κατά τοϋ Μνημονίου σου στατιστικήν μαρτυρίαν ψευδή.
10.Ούκ επιθυμήσεις αυξήσεις και δικαιώματα όσα τω πλησίον σου έστι.
Αναρτήθηκε από Ατσάραντος
http://dyer-dyers.blogspot.com/
ΓΕΙΑ ΣΑΣ
lol
Κοίτα, είναι λογικό να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα.
Εδώ διφωνούν και μάλιστα ανοιχτά, Κράτη μεγάλα !
π.χ. άλλα λέει η Γερμανία άλλα η Αγγλία κλπ.
Ποια είναι η ουσία.
Ότι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων ΔΕΝ έχουν καμμία σχέση με την παραγωγή μιας χώρας, το χρέος της ή τα ελλείμματά της !
Η άποψή μου είναι ότι στη συγκεκριμένη κρίση, δεν έχουμε μόνο συσσωρευμένο κεφάλαιο που δεν βρίσκει διέξοδο επανεπενδύσεων με κέρδη, αλλά και συσσώρευση αγαθών (ορισμένων κλάδων) !
Που έγιναν με κόποιο κόστος – και φυσικά θέλουν αντίστοιχα κέρδη.
Αν μειώσουν τις τιμές, θα μειωθούν και τα κέρδη τους !
Κι η αναπλήρωση, να είσαι σίγουρος, θα γίνει από τους μισθούς και τις συντάξεις !
Σ΄αυτόν τον τομέα (μειώσεις τιμών – αναπλήρωση χασούρας) γίνονται αυτή τη στιγμή πολλές συζητήσεις !
Όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά σε παγκόσμιο !
Καλημέρα και Καλή Βδομάδα !
Φάρο αυτό λέω και εγώ. Κοιτούν είτε να παίρνουν κομμάτι ψωμί την παραγωγή των αγροτών(δηλαδή μικρότερο κομμάτι ψωμί απο ότι την έπαιρναν μέχρι τώρα), ώστε να μπορούν να κατεβάζουν τις τιμές και να πληρώνει άλλος την έκπτωση(χρησιμοποιώντας το μοντέλο ή περιφέρεια να τροφοδοτεί είδη πρώτης ανάγκης το κέντρο), ώστε το κέντρο να μπορεί υποτίθεται να έχει βιομηχανική ανάπτυξη. Είτε, εφόσον οι αγρότες δεν μπορούν να παράγουν και να πωλούν σε τόσο εξευτελιστικές τιμές, θα αναγκαστούν να (ξε)πουλήσουν τις περιουσίες τους και να τις πάρουν εταιρίες όπως η μονσάντο. Έτσι χωρίς ενδιάμεσους η τελική τιμή του προιόντος θα καθορίζεται απο αυτές τις εταιρίες και το κέρδος θα πηγαίνει απευθείας σε αυτούς.
Σε κάθε περίπτωση, οπως λέω και στο τέλος του άρθρου, αυτό δεν θα μπορέσουν να το κρατήσουν γιατί σφίγγουν τα πράγματα παραπάνω, και θα φτάσουν ξανά σε αδιέξοδο χειρότερο αυτή τη φορά.
Εκεί τώρα είναι που ή γίνονται επαναστάσεις ή πόλεμοι, ή πόλεμοι και μετά επαναστάσεις…
(α ναι και υποστηρίζω ότι οι καπιταλισταί θέλουν και μείωση πλυθισμού, αυτό το έχω εκφράσει σε άλλα άρθρα)
Καλημέρα και καλή βδομάδα και σε σένα φάρο